Platfod

En fod har buer i to retninger - en bue på langs af foden ( svang), og en på tværs under forfoden. Ved platfod er fodbuerne mindre eller de mangler helt.

Hvad er platfod?

Den latinske betegnelse for platfod er pes planus som betyder flad fod. 

Den flade fod vil føre til, at hele fodsålen berører underlaget. 

Forfoden vil starte med at dreje udad og ofte vil hælen dreje indad. Pronation nævnes  mange gange i forbindelse med platfod, men med ordet pronation beskriver man ganske enkelt kroppens medfødte egenskab til at håndtere stødabsorbering.
Hvis ikke vores svangbue kan give efter når vi går på hårde underlag, vil det give kraftige stød videre i kroppen. Det er først, når ordet overpronation bruges, at der er tale om platfod eller pes planus. 

Almindeligvis har man to forskellige former for platfod. En fleksibel platfod er hvor man har en svangbue når man står på tæer, og en stiv platfod er hvor svangbuen ikke fremkommer når man står på tæer. 

Hvad er årsagen til, at man er eller bliver platfodet ?

Der kan være forskellige årsager til, at du er platfodet. I enkelte tilfælde er det medfødt eller arveligt – i de fleste tilfælde er det relateret til én eller flere af følgende faktorer:

 • Hvilket fodtøj, man bruger
 • Man har gået og stået meget på hårdt underlag
 • Sygdomme som gigt, diabetes eller andet, der kan have indvirkning på fødderne
 • Overvægt
 • Skader
Hvad er årsagen til at man er eller bliver platfod?

Mange, der er platfodet oplever, at de lettere får hælsmerter, hammertæer og knyster. Det, at man får øget tryk på forfoden, gør også, at man er ekstra udsat for at få hård hud og ligtorne under forfoden. 

Vores krop er så godt lavet, at hvis der kommer for meget tryk et sted, der ikke er beregnet til det, så går den straks i gang med at producere mere hud for at beskytte området, der udsættes for ekstra tryk.

Dette kan resultere i hård hud på knoglehovederne under forfoden.
Hvis man ikke aflaster i form af fornuftig fodtøj og indlæg – ja, så bliver det hårde hud ved – og til sidst dannes der ligtorne i det hårde hud- og det er ret smertefuldt.          Når man har ondt i sine fødder, laver man helt ubevidst om på sin måde at gå på, hvilket kan forårsage smerter andre steder i kroppen. Det kan være ankel – knæ – hofte – lænd – nakke og hovedpine. 

Det ville være dejligt nemt, hvis alle disse dårligdomme kom fra fødderne – så kunne man købe fornuftig fodtøj og indlæg og så wupti, var alle problemer løst.Men det er en rigtig god ide, at man starter med at få undersøgt sine fødder og får gode råd og vejledning.
 

Hvad kan du gøre for at forebygge platfod?

Første skridt på vejen til at få det bedre, er at vælge fodtøj med god plads til foden – både i længden, bredden og højden. Fodtøj med høj hæl bør undgås da det er med til at flytte trykket fra hælen, til forfoden. Dette tryk er forfodens knogler ikke lavet til at tåle.

Der er så meget forskelligt fodtøj at vælge mellem – og det kan være svært at vide, hvad godt og fornuftigt fodtøj er. Der er forskel på om fodtøjet skal bruges til fest, hverdag eller motion. Det daglige fodtøj skal være noget af det bedste du har og være godt for dine fødder.

Fodtøj skal beskytte dine fødder og være med til at gøre din gang så naturlig som muligt.

Sko skal passe til fødderne – fødderne skal ikke tilpasses skoene!

Se vores skoguide med gode råd til valg af fodtøj.

Måske har du brug for et indlæg?

Det er en god ide at få undersøgt om din fejlstilling kan aflastes med et indlæg.

I mange tilfælde vil et indlæg afhjælpe dine gener. Et indlæg har til formål at aflaste – støtte – korrigere og til en vis grad optræne fødderne. Dette betyder at tryk bliver fordelt således at smerter og gener bliver mindre, og derved bliver din gang forbedret.

Der findes mange forskellige typer indlæg som kan aflaste din knyst. Har du fejlstillinger som platfod eller hulfod, er der større risiko for at få problemer med fødderne, og i et sådant tilfælde kan du have rigtig godt gavn af et indlæg.

Standard indlæg vil for mange afhjælpe rigtig godt, Læs mere om vores indlæg Korrektor®  og stødabsorberende såler Protektor®.

Nogle gange er et standardindlæg ikke tilstrækkeligt, og der vil være brug for et indlæg der er lavet specielt til dig, så du bliver støttet nøjagtigt de steder dine fødder har brug for det.

Det er vigtigt at ikke gå for lang tid med smerterne – opsøg læge – fodterapeut, bandagist eller en fysioterapeut for at få en vurdering af årsagen og få forslag til behandling.

Du kan få verdens bedste indlæg – men hvis indlæg og fodtøj ikke passer sammen får du ikke den hjælp du har behov for. Bruger du indlæg er det specielt vigtig at fodtøjet har god plads – stabil hælkappe og at det sidder godt fast på fødderne.

Fodøvelser

Hvis vi skal kunne holde til at gå de 10.000 anbefalede skridt dagligt, er det vigtigt at vi træner vores fødder.

Fordele ved at træne fødderne

 • Større fleksibilitet
  Er dine fødder elastiske og smidige, så kan hele din krop bevæge sig bedre- dette giver også bedre balance.
 • Forebygger skader
  Mange problemer med knæ, hofte og ryg opstår, når fodens fjedring og bevægelighed bliver reduceret.
 • Bedre blodomløb
  Blodcirkulationen fremmes, og du får nemmere ved at holde fødderne varme og har du hævede fødder er det rigtig godt at lave venepumpeøvelser
 • Hurtig restitution
  Jo mere ubesværet og frit vi bevæger os, jo bedre restituerer vi.
 • Velvære
  Vil du gerne holde dig sund og rørig hele livet, så er det vigtig med gode og bevægelige fødder så længe som muligt.

Find gode fodøvelser på youtube fra Danske Fodterapeuter her: https://www.youtube.com/watch?v=OYtepvZJApU

Fødderne er kroppens fundament – de skal bære dig hele livet.

Har du konstateret sygdomme der stiller krav til fodtøjet eller indlæg er det vigtigt at du lytter til din behandlers råd. Egne eksperimenter kan have alvorlige følger. Vi og vores forhandlere rådgiver gerne, men det er din behandler der har adgang til din sygdomshistorik og dermed er behandlernes rådgivning meget vigtigt.