Hælsmerter og følsomme fødder

Hælsmerter

Hælsmerter kan være rigtig smertefulde. Hælen er det første, der rammer underlaget, når du tager et skridt. Hælknoglen er også den største knogle i foden, så den er lavet til at tåle denne belastning.

Smerter i hælen opstår som regel når fødderne udsættes for overbelastning i længere tid. Det er vigtigt at finde ud af årsagen til smerterne, så du kan få den rigtige behandling. Gå ikke for lang tid med hælsmerter – de forsvinder ikke af sig selv. Hvis man går med smerterne i for lang tid så kan man komme til at lave om på sin måde at gå på og få smerter andre steder.

 

 

Platfod
I rigtig mange tilfælde er årsagen til smerter i hælen at man er platfodet. Smerten skyldes at den sene, der har til opgave at løfte svangbuen op, er irriteret, øm eller i nogle tilfælde betændt på grund af overbelastning.

Hælspore
Nogle gange kan det også være, at smerten er forbundet med en hælspore. En hælspore er en knogledannelse, som opstår efter langvarig overbelastning og derved en irritation, hvor senerne hæfter på hælknoglen. Hælsporen er således en følge af overbelastning over tid.

Smerter i hælen

Smerter i hælen kan også være symptom på andre sygdomme, men er rigtig mange gange en klar indikation på overbelastning eller at fodtøjet ikke er hensigtsmæssigt. Har du ofte ondt i dine hæle, er det en god ide at overveje, om du går for meget på for hårdt underlag, eller om du har fejlstillinger i dine fødder, som til ekspempel platfod eller hulfod.

Forfoden og hæle bliver hårdt belastede, når vi bevæger os eller står op i mange timer i streg, og mange oplever derfor at udvikle smerter i hælene. Hvis du har ondt i dine hæle, bør du kigge på blandt andet dit fodtøj og dit aktivitetsmønster. Sørg for at reagere - selvom du naturligvis godt kan have ondt i hælen en enkelt dag, uden at det betyder, at du er ved at udvikle for eksempel hælspore. Men begynder du generelt at døje med hælsmerter, gør du klogt i at reagere hurtigt.

Smerter i hælen

Smerter i hælen og gravid?

Som gravid kan du opleve at få ondt i fødderne, fordi de hæver. Derudover kan de ledbånd, der holder knoglerne i fødderne på plads, blive løse i forbindelse med en graviditet. Det skyldes, at du danner et særligt hormon, der gør ledbåndene i fødselskanalen og bækkenet løsere, hvilket også kan berøre føddernes ledbånd. Det kan føre til overpronation, som kan give smerter og ubehag. En del gravide døjer også med hård hud og sprukne hæle, hvilket også kan være smertefuldt. Her er det vigtigt, at man vælger noget godt fodtøj.

Behandling af hælsmerter

Som oftest skyldes smerter i hælen en form for overbelastning. Begynder du at få ondt i hælen, er første step altså at holde dig i ro et par dage og herudover overveje, hvordan du kan undgå, at smerterne udvikler sig.

Dit fodtøj spiller naturligt nok en stor rolle i forhold til, hvor belastede dine fødder bliver, og derfor bør du kigge på, om dine sko for eksempel giver dig den nødvendige støtte og er tilstrækkeligt stødabsorberende. Husk at det fodtøj du bruger mest i løbet af dagen skal være godt.

Det er vigtigt du plejer dine fødder

Hvilket fodtøj er godt, når jeg har smerter i hælen?

Det skal være langt nok og bredt nok. Optimal støddæmpning indvendigt i fodtøjet i form af en indlægssål -så fodens knogle er godt beskyttet. Høj stabilitet i form af en stabil hælkappe og en indbygget gelenk i ydersålen – det giver bedre og mere sikker gang. Effektivt lukkesystem – der holder foden godt på plads.

Indlæg og hælsmerter

Der findes mange forskellige typer indlæg som kan aflaste dine hæle, og give dit fodtøj bedre stødabsorbering. Er du platfodet eller hulfodet, er der større risiko for at få problemer med fødderne, og i et sådant tilfælde kan du have gavn af et indlæg.

Standard indlæg vil for mange afhjælpe rigtig godt, men nogle gang er det ikke nok, og der vil være brug for et indlæg, der er lavet specielt til dig, så du bliver støttet nøjagtigt de steder dine fødder har brug for det.

> Læs mere om vores Korrektor® indlæg her

> Læs mere om vores stødabsorberende Protektor® indlægssåler her

Indlæg og hælsmerter

Hvad kan jeg selv gøre for at forebygge hælsmerter?

Selvom mange hælsmerter skyldes forkert eller for meget træning, gælder det faktisk, at smerter i hælen ofte kan trænes væk. En god øvelse mod hælsmerter er hælløft, som udføres således: 

 

  1. Stil dig på et trappetrin eller lignende.
  2. Placer dig med den ene fods tæer på kanten af trappetrinnet, så størstedelen af foden rækker ud over kanten.
  3. Brug tre sekunder på at løfte dig op på tå, og hold stillingen to sekunder.
  4. Brug tre sekunder på at komme ned igen.
  5. Gentag 12 gange på hver fod.

Har du konstateret sygdomme, der stiller krav til fodtøjet eller indlæg, er det vigtigt, at du lytter til din behandlers råd. Egne eksperimenter kan have alvorlige følger. 

Vi og vores forhandlere rådgiver gerne, men det er din behandler, der har adgang til din sygdomshistorik og dermed er behandlernes rådgivning meget vigtigt.